Divadélko Sváťa

31.03.2012 21:59

Milé maminky a teď nejspíš i tatínkové. V pos­ledních letech se na našich školách i školkách objevil nový trend. Přehnané množství různých kulturních vložek v podobě placených přednášek, divadelních představení, hudebních vystoupení, ukázek ptactva atd …

A my ze svých rodinných rozpočtů ukrajujeme každý měsíc nemalé částky. Odmítnutí nebo alespoň omezení těchto aktivit nám připadá riskantní. A tak i když neradi, sponzorujeme všechny ty kumštýře, kteří se také musí z něčeho uživit.

V našem kraji bychom například divadlo Sváťa mohli mít zapsané v rozvrhu hodin. Máme tři školáky na prvním stupni a dvě děti ve školce. Je to až zarážející, ale když Sváťa zavítá do našich řad, k účasti jsou zváni všichni. Představení je určené jak pro školku tak pro čtvrtou třídu a probíhá v době vyučování, takže odmítnou je nemožné.Starší děti to už ani nebaví.

V minulém měsíci jsme všem dětem platili přednášku na téma jak se chovat když vidím cizího pejska. Zaplatili jsme pětkrát 40 Kč a starší děti jsou bohatší o dvě informace. Když hladíme neznámého pejska tak si ruce umyjeme mýdlem. Když se proti nám rozeběhne cizí pes, sedneme si na bobek a rukama si kryjeme hlavu. Mladší děti si pamatují, že pejsek kterého tam paní měla byl černý a mohly si ho pohladit.

Podobných placených přednášek proběhlo v tomto školním roce již několik. Zatím trpělivě platíme jako ostatní.


Ale teď to nejdůležitější­. Přehnané školní aktivity nejsou jediným fenoménem, který v posledních letech zamořil naše školy. Druhým fenoménem, který taky pořádně provětrává naše peněženky jsou VŠI.Ty jsou bohužel na naší skole ještě častěji než Sváťa. A jak jsou potvory odolné! Nějakým Orthosanen si na ně jen tak nepříjdete. A tak platíme a platíme. Na střídačku za Sváťu a za vši. Sváťa mi pořád ještě vadí o trochu méně! Máme doma 5 dětských hlaviček které musíme pravidelně vysílat do jámy lvové. Teď v období čepic, si odvšivovadla můžu položit na poličku hned vedle zubní pasty - jak často je (s trochou nadsázky samozřejmě) budu využívat.

A tak mě napadá že se začnu bránit. Zvažujeme s manželem informovat školu, že pokud budeme nuceni financovat pravidelnou deratizaci hlav celé rodiny, bude to na úkor Sváťova honoráře. Nemám v podstatě výhrady ke kulturnímu vyžití a osvětě dětí, ale pokud půjde o upřednostnění priorit tak je jasné, že vši vyhrají. Jen pro lepší představu - drahé přípravky s kterými stojí vyčistění jednoho skalpu okolo 500 Kč, vůbec nepočítám.
Dostupnější prostředek Všiven ATD… stojí kolem 200 Kč, je na jednu hlavu (dvakrát opakovat). K tomu všechno vyprat. To je několik praček.
Doma celkem 9 hlav.
Po úspěšně zvládnuté likvidaci parazitů musí děti zpět do kolektivu. A za pár týdnů jedeme nanovo. Přes prázdniny jsme si odpočinuli, načerpali nové síly a taky nové prostředky. A už to máme tady. Vši zatím né, ale zato výzvy v notýsku ke kontrolám hlav přibývají každým dnem. Včera to donesli školáci:

Věnujte prosím zvýšenou pozornost kontrole hlavy Vašich dětí. Ve škole jsou opět vši. Vybíráme 40 kč na divadlo Sváťa.

:-)

—————

Zpět