NEDEJME SE!!!

04.11.2012 20:36


Už v roce 2002 byla vytvořena studie, která mapovala NRP v zahraničí a byl vytvořen koncept pro transformaci NRP. Nechápu, proč na takové studie není brán zřetel a proč MPSV nespolupracuje s odborníky, pěstouny a dalšími, kterých se NRP týká.

Mediální vystupování P. Vrtbovské, která je spoluzodpovědná za Novelu o soc. právní ochraně dětí, je upřímně řečeno nehorázné. P. Vrtbovská mluví pouze o profes. pěstounech na přechodnou dobu, tzn. krátkodobých pěstounech, o dětech, které mají být přijímány do adopce, přestože ve většině případů toto není možné a o dlouh. pěstounech jako naprosto nevhodném modelu NRP.
P. Vrtbovská jde opravdu daleko ve svých výrocích a směle hovoří o ústavní deprivaci jako termínu překonaném, o střídání dětí v náhradních rodinách, které se dětí s traumaty nedotýkají, o neschopnosti dlouh. pěstounů navázat city k dětem apod.

Vlna protestů a nevole, která se zvedla na internetových diskusích, je známkou toho, jaké pobouření mezi pěstouny tato paní, která nikdy neměla žádné dítě v NRP, strhla.
Dlouhodobých pěstounů je nedostatek a řešení, o kterém p. Vrtbovská v mediích hovoří, jsou nesmyslná a v praxi neproveditelná. Je třeba zaměřit se právě na dlouhodobou pěstounskou péči a vytvořit podmínky pro pěstounské rodiny, aby děti s traumaty, deprivacemi, MR, tělesnými hendikepy... dovedli řádně do zletilosti a připravili je na vstup do života. Pokud je přitom citově přijmou rodiny za vlastní je jen bonus, který je v dlouh. pěst. péči zcela běžný.

Lidi, nechceme jít tam, kam paní Vrtbovská míří. Děláme svou práci dobře, nenechme si namluvit, že tomu tak není!
(https://www.adopce.com/diskuze/index.php)

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10175540660-mate-slovo/

https://ona.idnes.cz/petra-vrtbovska-natama-077-/spolecnost.aspx?c=A120703_162123_spolecnost_job

—————

Zpět