Podobnost čistě náhodná epizoda 31

22.12.2012 01:41
Do štědrého dne zbývá už jen malý kousek. Tonda marně dumá, co nadělí své milované pod stromeček. Loňský dárek se mu trumfnout určitě nepodaří. Teplé papuče ve tvaru Santa Klause Amálku nadchly a třpytivé skleněné korále, uložené v plechovce od sušenek, ji dohnaly téměř k slzám.
Tonda bloumá osvětleným náměstím, zírá do výkladních skříní a ne a ne  na něco originálního přijít. Pokrčil rameny a vydal se do nedalekého zahradnictví. Slíbil Amálce, že jí přinese jmelí. Jmelí už neměli, zato ve vedlejším krámku.., Tondovu pozornost upoutal velký sádrový trpaslík s lucerničkou. Ten bude v obýváku moc pěkný. Cena 450 Kč nebyla na takový skvost nijak závratná. Antonín si v duchu představuje Amálčin údiv, když ten skvost rozbalí a byl se svou volbou nad míru spokojen.
„Ďám levu!!Velkou levu!!“  Vietnamský prodavač s nekvalitní češtinou už vytahuje z podpultu štos novin a chystá se trpaslíka zabalit.
„Vezmu si toho s tou baterkou.“ hlásí Tonda rychle aby mu ho nikdo nakonec nevyfoukl. Sleva je sleva!
„Nazdar Tondo, co tady děláš?“ zazubí se Štefan, který zahlédl svého parťáka v malém krámku. „To je na zahradu?“
„Blázníš? Takovou krásu na zahradu? Ještě by to někdo ukradl. To je pro Malču k Ježíšku. Bude zírat, co?“  Tonda se nadšením přímo vznáší.
Štefan si změří sádrového panďuláka s lucerničkou od hlavy až k patě a pak souhlasně přikývne. „Ty bláho, má to vlastně jednu velkou výhodu. Příští rok jí můžeš koupit toho s krumpáčem a pak toho s hráběmi.“
Za ušetřenou padesátku si Tonda skočí se Štefanem na vánočního svařáčka do hospody na růžku.

Alexandra Slimáčková má po dlouhé době na vánoce volno. Radost z toho ale nemá. Není nikdo, pro koho by ozdobila stromeček a upekla vánočku. Pro své dva kocoury nakoupila pár pamlsků a ve volné chvíli dopletla svetr s jelenem, který dá Amálka svému Tondovi pod stromeček. Zastavila se na kus řeči v novém kadeřnictví Venuše Umáčené a vyslechla pár místních drbů. Od Božky z koloniálu si přinesla zaručeně čerstvé banány, které ještě včera tiše visely na trsu tropického banánovníku a Božka jí vnutila pytlík buráků, bez kterých nejsou žádné vánoce dost vánoční. Saša neodporovala, vezme je dětem do děcáku. Stejně tam nejspíš zabrousí, co by na štědrý den sama doma dělala. V posledních dnech měla honičku, pekla s dětmi v domově perníčky a cukroví a taky se zúčastnila schůze v hospodě na růžku, kde se hledala každá šikovná ruka, která by pomohla ušít nařasené sukýnky a velké mašle do vlasů pro týmové roztleskávačky. Celé Senochrupy žijí fotbalovým turnajem, který se bude konat na Silvestra dopoledne. Saša  přislíbila servírce Bláže, že vypomůže s čím bude třeba.

Simona a Tomáš Hofmanovi se nemůžou dočkat příjezdu svých dcer. Doma je všechno připravené a Tomáš z města dovlekl ten největší stromeček co sehnal. Ozdobil ho tak, jako když byly holky malé. Nezapoměl ani na malého  andělíčka s ulomeným křídlem, který patří hned pod zlatou hvězdu na špičce. Simona nazdobila celý dům a dárky zabalila s mimořádnou pečlivostí. Čas se nekonečně vlekl. Hofmanovi nečekali ani tak na Ježíška jako na své děti, které neviděli už několik dlouhých měsíců.

U Kašparů vánoční pohodla nepanovala. Jediná dcera Kamila s vnoučaty odešla a nikdo nevěděl, kde bydlí. Jen tu a tam se k rodičům donášely zprávy o tom, že běhá po nocích a o děti se nikdo nestará. Pro věci dorazila s chlápkem s dredy. S rodiči se odmítala o čemkoli bavit. Veškerá snaha o domluvu byla marná. Tady se stromeček zdobil jen pro případ, že by se na vánoce přece jen vrátili domů. Ve skříni čekaly nazdobené balíčky, které si letos nikdo nejspíš nerozbalí.

V zámku zachrastí klíče a Tonda proklouzne do ložnice. Trpaslíka obaleného novinami strčí rychle za závěs. Později mu musí vymyslet bezpečnější úkryt, teď se ale musí spokojit s tím, co bylo po ruce. Amálka se nesmí o tom velkém překvapení dozvědět dřív než přijde ten správný čas. Tonda si zamne ruce. Letos to zvládl skvěle. Pořídil úžasného kapra s duší, stromeček dostal zadarmo a na metrového trpaslíka dostal slevu a to ho má dokonce i s lucerničkou do které nemusí kupovat baterii. Letošní předvánoční nákupy se náramě vydařily.

 

—————

Zpět