Podobnost čistě náhodná epizoda 9

22.11.2012 23:12

Kdo by ve vesnici neznal Vyhnilovy. Tonda Vyhnil, dříč každým coulem, snad nevynechal jedinou profesi. Ferda mravenec-práce všeho druhu! Opraví střechu, natře plot, poseká trávu, prořeže stromy na zahradě. Neodmítne žádnou práci, jen na něj nesmíte spěchat a jako honorář mu postačí nějaké to štamprdle v hospůdce "Na rohu", králík či košík vajec. Co má ale Tonda navíc v rukou, schází mu v šedé kůře mozkové. Rozumu pravda moc nepobral, z každé práce ho vyhodili navzdory jeho obrovské snaživosti a nekonečné ochotě.
Závratnou kariéru ještěrkáře v nedaleké porcelánce musel ukončit po té, co narazil do několika palet dezertních talířů, připravených k expedici. Levou a pravou stranu si Tonda plete už od dětství. Jiné to nebylo ani v přilehlé drůbežárně, kde čerstvě nasbíraná plata vajec položil na frekventované odstavné parkoviště, těsně před tím než k drůbežárně dorazil hlavní agronom. Ta omeleta mohla nakrmit celou vesnici!

Následovala práce v kotelně, na pile, v lese - vždy se stejným výsledkem. Antonín Vyhnil pracoval jako pomocný dělník v cihelně i jako noční hlídač v depu. Vykládal vagóny, maloval čáry na silnicích, v marketech vybaloval zboží. Po pár týdnech se však vždy našel nějaký důvod proč mu byla předčasně ukončena i tříměsíční zkušební lhůta. A tak nakonec přijal s povzdechem práci v zahradnictví kde vyhrabává trávníky, okopává záhonky, sází kytičky a zastřihuje živé ploty. Každé ráno ho můžeme zahlédnout jak ve svých tesilkách, s neodmyslitelnou igelitkou v ruce, kráčí napříč vesnicí aby velebil obecní květenu pro potěchu oka všem.

Paní Amálie Vyhnilová to s ním rozhodně nemá jednoduché. Tonda na všechno potřebuje svůj čas. Jeho pomalé tempo ji už od samého začátku manželství ubíjí, ale co naplat, jakékoli zrychlení přivolává malér. Rychle umyté nádobí, znamená plný škopek střepů! A tak to je se vším, do čeho se její manžel pustí. Tak jak je pomalý Antonín, tak pomalé jsou i jeho spermie. Vytouženého děťátka se Amálka Vyhnilů nedočkala ani po patnácti letech manželství. Když se od Božky z pošty dozvěděla, že si její snacha přivezla dítě z dětského domova, udeřila na svého manžela." To my můžeme taky ne?" Musíme si přiznat, že paní Amálii stačí ke štěstí málo. Místo myčky na nádobí vzala za povděk škopkem s čistou vodou a rozbitou pračku už před lety vyměnila za kbelík a zvon. Ve skříni má jednu oblíbenou šatovku se kterou se nedokáže rozloučit a boty snad pamatují její vstup do manželství. Doma ale čisto, že by se dalo jíst s podlahy......

Ať už je Tonda Vyhnil jakkoli pomalý a pro běžný život nepoužitelný, svou Amálku miluje. Všechna její přání považuje za svá. Bez otálení se s plánovaným otcovstvím pochlubí chlapům z hospody" Na růžku" a večer udělají poradu. " Ty, Tondo, proč jedno dítě, když by jich mohlo být víc?" šťouchne si Venca z drůbežárny. "Po vašem rozkopaným dvoře se klidně může prohánět i několik malých Vyhnilů. Sednici v podkroví vybílíš, okno zvětšíš, dveře se namažou, aby nevrzaly a my ti pomůžeme opravit plot aby se Vyhnilové nerozprchli po okolí. Tonda souhlasně přikyvuje. Ta představa se mu začíná zamlouvat. Venca usrke z půllitru a pokračuje "Štefan dodá tři válendy ( na jedné chybí nožička, ale to by neměl být problém). "Taky vo nějaký tý skříni byla řeč" přidá se Pepa Votruba a mávne směrem ke kolegovi z drůbežárny" že jo???! No jo, mám jí ve stodole, stačí vyměnit panty na dveřích, trochu přelíznout barvou a bude jako nová" odsouhlasí Štefan.
Blažena, výčepní, servírka i kuchařka v jedné osobě, se nabídla, že ráno brnkne své kamarádce Zdeničce ze střední. Seděli spolu v lavici, ona teď pracuje někde na krajském úřadě, tam co se podávají žádosti na pěstounskou péči a za Tondu se přimluví. . Když se chce - všechno jde! A svět je hned o kousek hezčí. Tonda dopil svá dvě piva, a zamáčkl slzu dojetí . Kamarády si vybral dobře, jen co je pravda. Zaplatil útratu a zamířil za svou Amálkou. Nemohl se dočkat až ji seznámí s výsledkem schůze, bude mít jistě radost.


 

—————

Zpět